Kali ni kita cerita pasal resepilah pula. Spaghetti carbonara katanyaaa.. Kalau kamu dah try resepi ni konfem tak nak makan carbonara dekat luar lagi, satu hidangan mencecah RM15 ke atas tau. Saya tak tahulah kenapa carbonara ni favoritoo yang teramat sangat dalam seminggu makan dua tiga kali.
Okay jom cekedaut resepi..
Untuk memudahkan saya akan bagi gambar bahan-bahan yang saya gunakan, jenama yang saya gunakan ni memang dijamin mabeles dan halal hehehe.
1. Olive oil/minyak zaitun Filippo Berio
2. San remo jenis vermicelli
*(Kalau jenis tak sabar menunggu hingga mampu menaikkan darah tinggi kejang otak, ambil jenis "angel hair" cepat sangat masak cuma size mee lebih halus)
3. Prego
4. Cooking cream/krim
masakan Bridel
5. Susu segar
6. Haa yang ni bahan yang membezakan antara carbonara lain dengan carbonara iolss.. guna sosej ya. Jenama nutri plus ni terbaikkk hehehe.
Guna 2 biji ketul ulas batang pun bolehh hahaha. Potong kecil-kecil tau.
7. Herba dan penambah rasa, saya guna hexa sebab 4in1 tau di dalam ni semua ada. Kita perlukan blackpepper, rock salt, garlic dan oregano8.Last sekali bawang putih yang dicincang halus
Cara-caranya ;
Pertama sekali, masak mee dulu rebus dalam air alaaa macam masak mee segera tu. Bila dah masak toskan dan letak dalam mangkuk. Letakkan sikit minyak zaitun gaulkan supaya ia tak melekat bila sejuk nanti.
Lepastu panaskan kuali, letak minyak zaitun.. then masukkan sosej yang sudah dipotong kecil-kecil tu.
Bila nampak sosej dah nak masak masukkan bawang putih yang sudah dicincang tadi.
Bila sudah naik bau bawang tu masukkan tiga sudu besar prego tadi nak letak lagi banyak pun tak apa.
Masukkan cooking cream kau tuang ja agak-agak dalam setengah gelas macam tu.
Lepastu masukkan susu segar sama juga sukatan macam cooking cream tadi. Ini yang tentukan banyak mana sauce carbonara yang kau nak.
Last sekali letaklah penambah rasa. Garam, blackpepper dan sedikit garlic powder (kalau tak letak pun tak apa, kau takkan keracunan pun) Lastly letak sedikit herba oregano.
Bila sudah mendidih dan nampak pekat sikit matikan api tuang sauce dalam mangkuk mee tadi dan siap untuk dimakan yeayy nyummyyy hehehe.
*Dalam masakan ni kita kena pandai main agak-agak, kadang-kadang ikut suka hati tu pun boleh buat masakan kita sedap tau. Yang penting kreatif dan logik jangan memandai kau letak sos tiram pula. Yakin dengan selera masing-masing okay.
*Korang boleh masukkan telur juga tapi rasanya sangat tak perlu sebab resepi saya ni sudah cukup buat "kuah" carbonara tu creamy and yummy.
*Ada Diploma in Culinary Arts tapi pemalas masak (koyak sijil dan telan). Asyik masak carbonara ja bila nak maju (ludah muka sendiri) Next time, kita try masak something else pula okay hehehe (please noooo hahaha)
Selamat mencuba tau.
Thanks xoxo.
No comments:
Post a Comment